לשון הרע בווטסאפ
הווטסאפ (WhatsUp) היא כנראה אחת התוכנות היותר מצליחות בהיסטוריה, מדובר בישומון חינמי שנעשה בו שימוש חובק עולם על ידי מגוון רב של משתמשים החל מהעברת מסרים בסיסית ועד ניהול קבוצות חברים אישית, קבוצת ווטסאפ של מקום העבודה ועוד.
ווטסאפ נרכשה על ידי חברת פייסבוק בשנת 2014, והיא משמשת כיום כאחת מהתוכנות המובילות להעברת מסרים באופן מיידי. עיקר השימוש בווטספא נעשה באמצעות טלפון חכם, אך ישנה גם גרסה מותאמת לשימוש במחשב האישי.
מהותה של המילה תקשורת, היא קשר, לשון חיבור בין אנשים ואכן תוכנת הווטסאפ היא כלי מדהים, אך יש לזכור שעדיין מדובר בשימוש באמצעי דיגיטלי אינה מהווה תחליף לשיחה של פנים ומול פנים, ומשכך המון פעמים עולות אי הבנות בפרשנות הכתוב, שכן לעיתים מדובר בקצר בתקשורת, חוסר הבנה וכדומה.
לצערנו, למרות היתרונות הגלומים בשימוש בווטסאפ, אליה וקוץ בה, שכן ישנם אנשים שבוחרים לנצל את פלטפורמת הווטסאפ לשם במה לפרסום דברים מבזים, משפילים, שקריים ודורסניים שמטרתם להשחיר את פניהם של אחרים.
כך למשל היה במקרה ר׳, אשר במהלך יום העבודה הבחינה בהודעה חדשה בקבוצת הווטסאפ של מקום העבודה, וכאשר קראה את ההודעה נדהמה לגלות כי נטען כלפיה כי הקידום לו זכתה לאחרונה הוא אך ורק בגין חנופה מרובה שהיא מפגינה כלפי המנהל ואף דובר על כך שהם ניהלו מערכת יחסים רומנטית.
מדובר בקבוצת ווטסאפ שבה חברים כל העובדים במחלקה של ר׳, והדברים שנכתבו פורסמו והגיעו לכלל החברים. כמובן שהדברים שפורסמו לא היו ולא נבראו.
אקצר ואומר שאכן הדברים שנכתבו אכן מהווים לשון הרע ומהווים עילה להגשת תביעה בגין לשון הרע וקבלת פיצוי.
אז מה הם הרכיבים שצריכים להתהוות על מנת שניתן יהיה להגיש תביעת לשון הרע בגין דברים שנכתבו בווטסאפ?
המרכיב הראשון הנדרש בחוק איסור לשון הרע: נדרש כי מה שנכתב בווטסאפ מהווה לשון הרע בהתאם לחוק איסור לשון הרע – מה הכוונה?
נדרש כי הדברים שנכתבו או נאמרו בווטסאפ הם דברים משמיצים ומבזים אשר נועדו להשחיר את פניו של אדם כאמור בחוק.
המרכיב השני הנדרש בחוק איסור לשון הרע: הדברים המהווים לשון הרע פורסמו.
ביסודו של מרכיב זה, מצויה הדרישה ההגיונית כי ללא פרסום אין כל התגבשות לכדי לשון הרע, ולכן, קיימת חובה חוקית כי הדברים שנכתבו או נאמרו אכן פורסמו לפחות לאדם אחד מלבד האדם שנפגע מלשון הרע, וזאת בהתאם לדרישת המחוקק בסעיף 2 לחוק איסור לשון הרע..
בהמשך לדרישת קיומו של מרכיב הפרסום, יש לזכור כי תוכנת בווטסאפ היא כיום אחת מתוכנות המסרים הנפוצה ביותר בעולם, ולכן דברים שמפורסמים בווטסאפ במסגרת הודעה, תמונה, סרטון כזה או אחר יכולים, ולעיתים אף מגיעים למעגל עצום של החברים באותה קבוצה. לאור האמור, אין ספק כי בעת כתיבת דברים ופרסומם בפייסבוק, אכן מתקיים המרכיב השני אותו דרש המחוקק במסגרת סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע.
לסכום: עד כה מנינו את שני המרכיבים השונים שצריכים להתקיים על מנת שפרסום דברים בווטסאפ יתגבש לכדי תביעה בגין לשון הרע.
כעת אתייחס לשאלה מרכזית ביותר עמה מתמודד משרדינו במסגרת פניות של לקוחות, והיא בהקשר למרכיב הראשון, כלומר האם הדברים שנכתבו בווטסאפ הם אכן דברים המהווים לשון הרע, דהיינו נועדו להשפיל ולבזות את האדם?
חשוב לדעת שפרסום של הודעה או תמונה או סרטון בווטסאפ הכולל תוכן פוגעני, משפיל, מבזה, שקרי כנגד אדם ספציפי או קבוצה מסויימת באוכלוסייה, כלל הנראה מתגבש לכדי תביעה בגין לשון הרע כנדרש בחוק לקבלת פיצוי כספי עד סכום של עד 140,000 ש״ח.
יש לציין כי לעיתים דברים שפורסמו בווטסאפ מצריכים בדיקה משפטית מעמיקה בפסיקה על מנת לבחון האם מדובר בלשון הרע, וזאת בהתאם לנסיבות המקרה והאדם הנפגע, לכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין לשם בדיקה יסודית של נסיבות האירוע וההיתכנות להגשת תביעה.
אז מה מומלץ לעשות במקרה בו פורסמו כנגדכם דברים פוגעניים, מבזים, משפילים, שקריים בווטסאפ?
תארו לכם את הסיטואציה הבאה: עוד יום עבודה ואתם מתחילים לעבור על ההודעות שלכם בטלפון הנייד, ולתדהמתכם אתם מגלים כי בווטסאפ פורסמו נגדכם דברים משפילים, שקריים, מבזים! נשמע דמיוני? לצערנו הרב זה קורה כל יום.
ברגעים הראשונים רוב האנשים מגיבים בהלם מוחלט, ולאחר מכן מתלווה כלך תחושת כעס ומרמור קשה בעקבות ההשפלה שנגרמה מפרסום הדברים ברבים.
אלו בדיוק הרגעים שבהם אמליץ לך להתעשת, לא לפעול באימפולסיביות כמו שאולי את/אתה חש כרגע, את לנקוט מספר פעולות שיאפשרו לכם/לכן להגיש תביעה בגין לשון הרע בדרישת פיצוי ככתוב בחוק.
אז איך כדאי לפעול אם פרסמו נגדכם הודעה או תמונה או סרטון בווטסאפ? אני ממליץ על מספר צעדים מיידים:
ראשית, פעלו לתיעוד הדברים שפורסמו באופן המקיף והברור ביותר: כך למשל מומלץ מאוד לבצע צילום מסך של הדברים שפורסמו בווטסאפ, וכן גם את התגובות לפרסום באם ישנן. את החומרים המתועדים שמרו במקום בטוח (מומלץ ביותר במקום אחד על מנת שיהיה לכם גיבוי).
שנית, מומלץ מאוד להימנע מן התגובה שאנו מרגישים שהיא כה טבעית ומתבקשת, והיא להגיב או ליצור קשר בכל דרך או אופן עם מפרסם ההודעה או התמונה או הסרטון. אני יודע, לעיתים מבחינה רגשית מדובר במהלך שהוא אינו פשוט, אך אני חוזר ומדגיש שאני ממליץ להימנע מכך.
שלישית, מומלץ ליצור קשר עם משרדינו עם החומרים שתועדו על ידכם לשם בחינת נסיבות האירוע, החומרים שתועדו וכל מה שיכול לסייע על מנת לקבל חוות דעת מקצועית אודות הסיכוי שלכם להגיש תביעה בגין לשון הרע ולזכות בפיצויים במפורט בחוק איסור לשון הרע.